OffNews.bg

Филипините искат за съюзник Русия, а не САЩ

Президентът на Филипините - Родриго Дутерте, каза, че се надява Москва да стане съюзник и покровител на Филипините, предава "Ройтерс".

Изявлението на филипинския президент дойде, след като руският посланик в азиатската страна каза, че страната му е готова да предоставя "усъвършенствани оръжия и да се превърне в близък приятел на Филипините".

"Приветстваме руските ни приятели. Добре дошли сте всеки път, когато искате да акустирате за нещо - за игра, за допълване на доставките и може би, за да ни защитите", каза Родриго Дутерте, стискайки ръката на контраадмирал Едуард Михайлов, ръководител на руския тихоокеански флот.

Дутерте изостави връзките на страната му със бившия и съюзник - САЩ, за сметка на подобряването на тези с Китай и Русия.

Той се готви да замине на посещение в Москва през април. 

По-рано този месец Русия показа желанието си да провежда морски учения с Филипините срещу пиратството и тероризма, изпращайки два военни кораба в Манила.

През миналия месец президентът Дутерте изпрати делегация в Москва, която да преговаря по оръжейна сделка, след като САЩ заяви, че ще блокира продажбата на 26 000 пушки до Филипините, заради големия брой загинали във войната на президента с наркотиците - над 6000.