Президентът на Филипините лично е убивал хора

ОFFNews 14 декември 2016 в 21:34 10219 3

Президентът на Филипините - Родриго Дутерте, призна, че лично е убивал хора, заподозрени в престъпления, когато е изпълнявал поста на кмет на южния филипински град Давао, предава "Гардиън".

Президентът е извършвал убийствата, возейки се на мотор по улиците на града, наблюдавайки за нередности. 

Той направи това признание по време на реч в понеделник, коментирайки кампанията си срещу наркотиците, която започна веднага след встъпването си в длъжност като президент на 30 юли. От тогава 5 000 души бяха убити по подозрения и обвинения за притежание, употреба и разпространение на наркотици.

"В Давао го правех лично. Просто за да покажа на момчетата (полицаите), че щом аз мога да го направя, защо те да не могат. Обикалях из града на мотор и патрулирах улиците, наблюдавайки за размирици. Аз наистина се оглеждах за конфронтации, така че можех да убивам", каза Дутерте.

Правният секретар на Филипините - Виталиано Агуире Втори, сподели, че президентът има навика често да преувеличава по време на речите си като предупреждение за престъпниците - "Президентът има навика да хиперболизира, той винаги преувеличава, за да засили посланието си".

Въпреки това в бедните квартали на Филипините вече е известен феномена "езда в тандем" - мистериозни мотористи застрелват хора, заподозрени в употреба и разпространение на наркотици, насред улицата или в домовете им, подобно на Дутерте във времето, когато е бил кмет. 

Наскоро президентът дори се сравни с Адолф Хитлер, казвайки, че "ще се радва", ако убие 3 милиона наркозависими. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!