OffNews.bg

Фест за устойчива и зелена архитектура и изкуство ''Нов европейски Баухаус'' за втори път в Брюксел

През следващата седмица второто издание на фестивала „Нов европейски Баухаус” ще отвори врати за посетители в Парк дьо Сенкантенер (Юбелпарк) и в Музея за изкуство и история в Брюксел. Фестивалът включва музикални изпълнения, танци, театрални и киновечери заедно с дискусии за това как да оформим заедно по-красиво и устойчиво бъдеще, съобщиха организаторите. Сред участниците са Паола Антонели, старши куратор в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк (MOMA), Емека Огбох, автор на звукови пърформанси и инсталации и архитектът Шигеру Бан, лауреат на награда „Прицкер”. Посетителите на фестивала, който ще се проведе от 9 до 13 април, ще могат да участват в семинари за мода, строителни материали, социално инкорпориране. Предвидено е и модно шоу.

Събитието ще бъде открито на 9 април от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, белгийския премиер Александър де Кро, еврокомисарите Илиана Иванова и Елиса Ферейра, белгийския държавен секретар Томас Дермин и от генералния директор на Международния институт за приложен системен анализ Ханс-Йоахим Шелнхюбер.

Сред поканените за участие артисти и музикални изпълнители са Besac Arthur (Белгия), Commando Jugendstil (Италия/Великобритания), Pepe arts (Германия), Threads (Португалия) Sibil•la Ensemble (Нидерландия).

Във времето на фестивала Музеят за изкуства и история ще представи 50 изложби, с които ще даде възможност на посетителите да се включат в иновативни проекти и да предложат решения, които обединяват дизайна с нуждите на обществото и природата и споделят принципите на Новия европейски Баухаус за колективна решимост за постигане на устойчиво бъдеще, посочват организаторите.

Дискусиите ще бъдат насочени към архитектурни и конструктивни решения, устойчивост, адаптация, устойчива мода и изкуство, образование.

Посетителите на фестивала на Новия европейски Баухаус ще могат да разгледат и три архитектурни произведения, създадени от известни архитектурни екипи и представящи визията им за устойчиво бъдеще за всички. Посетителите ще могат да се снимат в Caterpillar Pavilion на Йежи Латка, под Bamboo Trilix Pavilion на Браян Венерстен и да разгледат Portable City, създаден по дизайна на ENORME.

Европейската комисия обяви инициативата Нов европейски Баухаус през 2020 г. с цел да превърне Зелената сделка в реална промяна във всекидневния живот на европейците чрез устойчиви решения за трансформиране на начина на живот по време на зеления преход.

Повече за феста и програмата му можете да откриете ТУК.