OffNews.bg

Ердоган ратифицира премахването на депутатския имунитет

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган подписа закона за сваляне на имунитета на народните представители на страната, който може да доведе до отстраняване на прокюрдската опозиционна партия от управлението,  предава Ройтерс. 

Ердоган определя третата партия в Турция - Демократичната партия на народите (ДПН) - като политическото крило на забранената Работническа партия на Кюрдистан (ПКК), която от десетилетия води сражения с турските власти, най-вече в югоизточните региони. 

От ДПН отричат обвиненията, но се опасяват, че 59 от представителите й могат да бъдат арестувани по силата на новия закон. 

Законовото изменение позволява 138 народни представители, срещу които тече разследване, да бъдат подведени под отговорност. 101 от тях са членове на Демократичната партия на народите  и главната опозиционна сила Републиканската народна партия. 

Според противници с ратифицирането на закона Ердоган цели да изтласка ДПН от властта, да подсили позициите на управляващата Партия за справедливост и развитие и да разчисти пътя за преход към превръщането на Турция в президентска република.