OffNews.bg

Документи доказаха, че Коко Шанел е била агент на нацисткото разузнаване

Обнародвани архивни документи доказаха, че известната френска дизайнерка Коко Шанел е била агент на нацисткото разузнаване.

Коко Шанел има досие с документи, сред които анонимно писмо до френската съпротива, в което се казва, че Шанел е била любовница и агент на барон Гюнтер фон Динклаг – аташе в германското посолство, заподозрян в агитационна дейността и работа като шпионин.

Германското разузнаване е регистрирало Коко Шанел като свой агент. Тя е била източник на информация или е свършила някаква работа за разузнаването, макар че до момента не е известно дали самата Шанел е знаела за своята роля или не, коментира отговорникът за съхранение на архива на френските спецслужби Фредерик Кугинер.

В началото на войната Шанел затворила модната си къща и магазините си. След ареста на племенника ѝ се свързала с германските власти, а след освобождението на Франция е била обвинена в колаборационизъм и принудена да напусне страната.

Историците подозират, че Коко Шанел не само е доставяла информация на нацисткото разузнаване, но е участвала и в над 10 шпионски мисии.

През декември 2014 г. беше излъчен документалният филм "L'Ombre d'un Doute" ("Сянката на съмнението), според който Шанел е започнала да работи за нацистите след разгрома на френската армия през 1940 г. Тя се върнала в Париж малко след отсядането си в хотел "Риц", който по онова време се смятал за френския щаб на Луфтвафе.

Според продукцията малко след това тя започнала афера с гестаповския офицер барон Ханс Гюнтер фон Динклаг и станала толкова близка с нацисткия висш състав, че била изпратена в Мадрид през 1943 г., където опитала да използва старото си познанство с Чърчил, за да договори примирие с британските офицери в Испания.