OffNews.bg

Брюксел се подготвя за терористични атаки

Брюксел повиши степента на заплаха от тероризъм, след като преди седмица белгийските спецчасти застреляха смятания за терорист Хаким Бенлагем преди седмица, съобщи БНР.

Белгия повиши нивото на заплаха от 2 на 3 по 4-степенната скала. Засилено е полицейското присъствие в белгийската столица, особено в центъра на града – в сградите на съда и прокуратурата и около тях.

Засилените мерки за сигурност са въведени, след като преди седмица белгийските спецчасти застреляха мъж от алжирско-френски произход, смятан за терорист.

39-годишният Хаким Бенлагем е бил наблюдаван от години от антитерористичните служби на Франция и Белгия. Той е бил заподозрян за въоръжен грабеж на оръжия от заведение от район Андерлехт в Брюксел, който е населен предимно в мюсюлмани.

Преди една седмица Бенлагем е бил спрян от спецчастите за проверка на магистрала, свързваща белгийската столица с град Лил. Мъжът оказал съпротива и затова бил застрелян.

Служителите на антитерористичната служба обискирали дома му в Андерлехт, където открили оръжия, муниции и взривни вещества.

Засега няма данни за това, че Бенлагем е бил част от джихадистки мрежи. Смята се, че е имал контакти с радикални ислямисти и че е направил опит да се включи в бойни групи в Газа. В момента се проверява дали има връзка с организацията на терористични актове в различни части на Европа.

Антитерористите предполагат, че Хаким Бенлагем е действал сам, но не изключват възможността радикалисти да предприемат някакви действия в отговор на убийството му. Затова са предприети и засилените мерки за сигурност.