OffNews.bg

Би Би Си: Русия и Украйна са все по-близо до споразумение

 

Русия обяви, че различията с Украйна за намаляването на цената на руския газ все повече намаляват след разговорите в черноморския курорт Сочи, пише Би Би Си.

След тях говорителят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че разговорите ще продължат по-късно.

Очакваше се украинският президент Виктор Янукович и руският държавен глава Владимир Путин да обсъдят присъединяването на Киев към водения от Москва митнически съюз между Русия, Казахстан и Беларус. Но и двамата президенти отрекоха да са обсъждали тази тема.

На фона на тези разговори уличните протести в украинската столица Киев продължават и се разрастват все повече. Очаква се тази вечер в Киев да се проведе най-големият митинг от 2004 година, като на площада се съберат 1 милион души.

Протестиращите в Киев са срещу решението на Янукович да замрази преговорите за сключване на споразумение за асоциирано членство в ЕС - нещо, срещу което бе Москва. Путин настоява Украйна да се присъедини към митническия съюз с Беларус и Казахстан.

Украйна зависи от вноса на руски газ, но наскоро "Газпром" се оплака, че Киев не плаща дължимото. През 2009 г. кризата дотолкова се задълбочи, че руската компания временно спря доставките.