OffNews.bg

Белият дом смени позицията си - новите израелски селища не помагали на мира

Доналд Тръмп  неееднократно е изразявал подкрепата си за Израел и е уверявал близкоизточната страна, че ще има подкрепа в негово лице, но последно изявление от Белия дом показва умерена позиция, две седмици преди посещението на израелския премиер Бенямин Нетаняху във Вашингтон.

В изявление на Белия дом се казва, че желанието на Щатите за мир между израелци и палестинци остава непроменено в продължение на 50 години, но изграждането на нови израелски селища да навреди на тази цел. 

"Въпреки че не смятаме, че съществуването на селища е пречка за мира, изграждането на нови и разширяването на съществуващи селища отвъд настоящите им граници може би няма да е полезно за постигането на мир", се казва в изявлението.

От администрацията на Тръмп уточняват, че засега не са заели позиция по въпроса.

Доналд Тръмп нападна предшественика си Барак Обама, когато в края на миналата година Щатите не приложиха правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, допускайки резолюция, която осъжда като незаконно заселването на Западния бряг и Източен Йерусалим. Още тогава Тръмп се закани, че ситуацията ще се промени, когато той встъпи в длъжност. 

Преди седмица Израел съобщи планове за израждане на нови 2500 жилища, което предизвика остра реакция от ООН, ЕС и палестинските власти.