OffNews.bg

Дизайнерката, създала роклята на Мишел за инаугурацията на Обама, почина на 59

Дизайнерката Изабел Толедо, създала роклята на Мишел Обама за церемонията по анаугурацията на Барака Обама през 2009 г., почина на 59-годишна възраст.

Скръбната вест е съобщил съпругът на модистката - Рубен Толедо, който бе и неин професионален партньор. Толедо е починала от рак на гърдата.

Изабел Толедо

Колекциите на дизайнерката акцентираха върху разнообразието и различията. "Не съм модист, а инженер", казваше тя за работата си. Най-звездният ѝ миг дойде, когато бъдещата първа дама ѝ се довери за избора на рокля за паметния ден през януари 2009 г. 

В деня на тържествената церемония Мишел облече рокля и палто в еднакъв десен, чийто цвят предизвика дискусии. Някои го определиха като жълт, други като зелен или златист. Самата дизайнерка го нарече цвят на лимонена трева - "много оптимистичен и носещ светлина".

Толедо се заселва в САЩ в тийнейджърските си години, пристигайки от Куба. Започнва да шие още като 8-годишна. Завършила е Технологичния моден институт и Училището за дизайн "Парсънс" в САЩ, а впоследствие става стажант при легендарната модна редакторка Даяна Врийланд.

Първата си колекция създава през 1984 г. и я представя в нюйоркски нощен клуб. По-късно, вече като утвърден дизайнер, не се съобразява с правилата на модните подиуми и създава колекциите си по свой собствен график.

"Винаги съм вярвала с модата за всички - за всяка възраст, размер и стил, казва дизайнерката в свое интервю. - Идеалът ми е разнообразието. Обичам различията. Обичам промяната. Харесвам експериментите и ексцентричността. Обичам да не знам нещо и да го открия."