OffNews.bg

Наказанието остава: Без руски лекоатлети на Олимпиадата в Рио

Международната асоциация на федерациите по лека атлетика (ИААФ) остави в сила наказанието на Русия - състезателите на страната по лека атлетика няма да вземат участие на предстоящите олимпийски игри в Рио де Жанейро през август.

През март съветът в Международната асоциация на федерациите по лека атлетика гласува за оставане на наказанието на руските спортисти, наложено през ноември 2015 година заради системна употреба на допинг и многократно нарушение на правилата.

Световната антидопингова агенция (WADA) вече обяви, че в Русия действа добре отработена система за употреба на допинг сред спортистите, а спецслужбите в страната пречат на проверките и манипулират пакетите с допинг пробите.

Окончателното решение дали отделни руски лекоатлети ще вземат участие на Олимпиадата в Рио е на Международния олимпийски комитет, който ще заседава по казуса на 21 юни.

Двукратната олимпийска шампионка Елена Исинбаева възнамерява да се обърне към Спортния арбитражен съд в Лозана заради решението на ИААФ да остави в сила забраната руски лекоатлети да участват на Олимпиадата в Рио, съобщи ТАСС.

Според Исинбаева решението на ИААФ е дискриминационно.