OffNews.bg

Заканата "Повече няма да бъдеш полицай" започна да се случва

Заканата, която бившият вече началник на отдел „Физическа защита“ в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов отправи към служител на МВР, е започнала да се реализира.

Полицаят, който си навлече гнева за това, че санкционирал приятел на Караджов, защото шофирал в нетрезво състояние, е с отнет допуск до класифицирана информация, каквато се изисква за всички служители в АЕЦ, научи OFFNews. Това обстоятелство на практика довело до отстраняването на полицая, който обжалва отнемането на допуска. 

Проучването и даването на допуск до държавни тайни се дава от ДАНС. Този факт подсказва, че самоувереността, с която Караджов заявява, че ще уволни служител на МВР, вероятно е подплатена с протекции от най-високо равнище. 

След заканата на Караджов през февруари е оказан сериозен натиск и върху други служители на Районното управление в Козлодуй и управлението на територията на АЕЦ-а. Първи в списъка бил Аспарух Максимов - началник на Районното управление в Козлодуй, който отказал да покрие случая и предал преписка до прокуратурата. Както стана ясно по нея е отказано да бъде образувано досъдебно производство. 

След случая Максимов е бил преместен в управлението в Бяла Слатина, а по-късно сам е изявил желание да се върне като редови служител в Козлодуй. 

Отделно от това срещу 16 други служители, които участвали в подписка с подкрепа към началника им, е започнала проверка за това, че се возили без билети в служебен автобус.

Срещу служителя, който пусна записа от от скандалния случай - Цветан Благоев, веднага след това е започнало производство за това, че тормозил свой колега и за това, че изразявал лична позиция в социалните мрежи.

В същото време след случката в районното управление е образувана проверка, в която записът от скандала бил предоставен. Този факт обаче бил потулен и той не бил оповестен на прокуратурата.

Междувременно за OFFNews говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че записът е изискан и материалите в Районната прокуратура по случая са изискани. "Вероятно ще се стигне до промяна в решението на районната прокуратура, защото все пак има и обстоятелства, които не са били известни до този момент, но пък сега са публично достояние", обясни Арнаудова. 

Междувременно дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР е започнала своя проверка по случая.