OffNews.bg

В Димово протестират заради лошия път през града, ремонтът започва

Протестиращи затвориха движението по международния път Е79 към Дунав мост 2, съобщава БНР.

Жителите на Димово настояват за изграждане на обходно трасе с цел пренасочване на тежкотоварния трафик. Всяко денонощие 2500 автомобила пресичат улиците на Димово.

Хората твърдят, че къщите се пропукват от натоварването, а пътните настилки са в много лошо състояние. От агенция Пътна инфраструктура съобщиха, че ремонтът ще започне през следващия месец, предвидени са осем милиона лева.

В Димово настояват за бързи решения и са готови на крайни действия. Причините обяви Галин Цолов - представител на Инициативния комитет , организирал протеста.

По думите на хората от Димово трафикът е денонощен. Постоянно минават хиляди товарни автомобила, които притесняват жителите. Дупките са страхотни, и най-лошото е, че никой не взима никакви мерки. Точно поради тая причина гражданите на община Димово ще протестират, ще се затваря пътят от 10 до 12 часа с надеждата някой да ни чуе.

Межвременно от БСП сигнализираха, че плакат с надпис „Бойко направи видима и тъмната страна на Луната” и бяла шапка с емблемата на Столетницата са предизвикали намесата на полиция и частни охранители по време на протеста в Димово.

Според социалистите на тях им е бил оказан натиск плакатът да бъде прибран, а полицията накара зам.-председателя на областния съвет на БСП Димитър Велков да свали шапката с партийния знак.

„Ако искахме да политизираме, щяхме да дойдем с червените знамена и червените тениски, както бяхме направили на предишните два протеста на БСП, когато излязохме отново с искания за главен път Е-79. Ние сме тук като граждани и дойдохме от различни общини, защото проблемът не е само на Димово, а на цялата Видинска област”, коментира Димитър Велков.

От Агенция "Пътна инфраструктура" посочват, че икономически не е оправдано обходът на Димово да се изпълнява като отделен обект. Отсечката ще е част от скоростен път между Ботевград и Видин. Административните процедури и подготовката на проекта са започнали, съобщават от Пътната агенция.