OffNews.bg

Anonymous отмъстиха на българските продуценти за ACTA

Сайтът на ПРОФОН – българското сдружение, защитаващо правата на музикалните продуценти и изпълнители – беше свален преди минути от хакерската групировка Anonymous.

Вместо началната страница на сайта, сега там стои логото на хакерите, послание от тях и клипче с Чарли Чаплин от филма „Великият диктатор“.

Ето съдържанието на посланието:

„Този домейн беше спрян от Anonymous съгласно раздел # 14 от правилата на Интернет.

Поздрави, ПРОФОН,

Тук са Anonymous. Разбрахме, че ВИЕ и още дванадесет алчни организации сте подписали отворено писмо в подкрепа на така нареченото "Търговско споразумение за борба с фалшифицирането".

Не само, че вашето писмо е пълно с неверни твърдения, но освен това наричате  тревогите на хората за тяхната СВОБОДА "безпочвени предположения и манипулации". Това е неприемливо, това е постъпката, с която ни разгневихте. Вие сте първите, но не и последните. Това трябва да послужи за урок за другите привърженици на ACTA.

Ние сме анонимни.

Ние сме легион.

Ние не прощаваме.

Ние не забравяме.

Очаквайте ни.“

А ето и клипчето, сложено от хакерите:

 

Междувременно от ПРОФОН продължават да пускат публикации във Фейсбук и пазят пълно мълчание по въпроса. Те игнорират съобщенията на потребители в социалната мрежа, които се радват на случилото се и оставят остри коментари по стената им.

Причината за гнева на Anonymous е, че в петък 13 организации пуснаха отворено писмо, в което уверяват, че ACTA всъщност е безопасно и необходимо споразумение. Именно ПРОФОН е организацията, с която хотелите и ресторантьорите трябва да сключват договори и да плащат, за да имат право да пускат музика в заведенията си.

Те дори искаха да се плаща от таксиметровите компании за пускането на музиката в служебните автомобили, което обаче така и не се прие.

Малко преди полунощ във Фейсбук групата "Ние казваме "НЕ" на ACTA! / Bulgaria says "NO" to ACTA!" се зароди нова инициатива, с която българските потребители решиха да подкрепят своите герои от Anonymous - десетки членове на групата започнаха да "докладват" страницата на ПРОФОН във Фейсбук с цел да я премахнат, както се случи преди няколко месеца с личния профил на Миролюба Бенатова от bTV заради начина на отразяване на събитията в Катуница.

Атаката се насочи и към страницата на Музикаутор.

Ето част от мотивите от коментарите на мини-инициативата:

"Каквото почукало, такова се обадило. Искат война - ще я имат! Не може при всеки удобен случай да е*еш народа и да очакваш, че той само ще ти се усмихва! Свършиха тия времена!";

"Давайте наред по онзи списък! няма как да игреш честно с боклуци, дето с години копят гроба на обществото!"

"Мюзикаутор са се подписали под отвореното писмо в подкрепа на АКТА! Така че, моля, не ги защитавайте."

"20+ години се опитваме с добро. 20+ години ние играем по правилата, а те - не. 20+ години аз НЕ живея.... АЗ ОЦЕЛЯВАМ В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА! Писнало ми е да се боря за утопии и надежди! Дойде времето, в което АЗ искам резултати! Дойде време, в което лошите ТРЯБВА да си отидат ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН!"

Създателят на групата се опита да прекъсне вихъра от докладвания, призовавайки към по-меки методи за изразяване на недоволството, но така и не се справи с вълната желаещи да съборят страницата на ПРОФОН.