OffNews.bg

Войни не се водят по време на олимпиада, да внимаваме около 20 февруари, заяви бивш военен министър

Трябва да внимаваме около датата 20 февруари. Дотогава ще продължат руско-беларуските обучения на границата с Украйна. Тогава завършват и Олимпийските игри в Пекин. Традицията е по време на Игрите войни да се не водят. Мисля си, че, ако Русия започне нападение преди края на Олимпиадата, това няма да се хареса на Китай.

Това заяви бившият министър на отбраната Георги Панайотов по Нова тв. По думите му има три сценария за развитие на конфликта.

Първият вариант е по-леки военни действия, по-скоро хибридни, които да нарушат комуникациите в Украйна. Вторият вариант е да се влезе с войски. И третият вариант е пълномащабна война, обясни Панайотов.

Казват ни, че 16 февруари ще бъде денят на атаката. Ние ще превърнем от тази дата ден на единството, заяви президентът на Украйна Володемир Зеленски в обръщение към нацията, цитирано от АФП снощи. 

За съжаление прозорецът за дипломатическо разрешаване на конфликта се затваря. Въпреки че германският канцлер беше в Киев, а днес е в Москва, Русия продължава да трупа войски по границата с Украйна, каза още Панайотов днес.