OffNews.bg

Васил Терзиев даде заявка за повече пари за кварталите и демонтаж на ПСА

Васил Терзиев даде заявка за мащабни инвестиции в кварталите, прозрачно управление и зелени политики. По време на пресконференция той добави, че Паметникът на съветската армия трябва да бъде премахнат.

По думите му за всичко това ще е нужно да спечелят изборите убедително, а зад него да застане стабилно политическо обединение.

Кандидатът за кмет на столицата не даде конкретен отговор кой му е направил предложението да бъде номиниран, но каза, че през годините е получавал редица покани от различни политически сили за народен представител и министър. Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев добави, че в хода на преговорите с ПП и ДБ името на Терзиев е било одобрено от всички политически сили. 

Ще счупи ли правителството сглобката за София

Васил Терзиев не отговори на въпрос във връзка с чутото от записа от Националния съвет на ПП, по време на който се чува, че Кирил Петков и Асен Василев са съобщили за идеята за ротационен кабинет първо на Васил Терзиев, а след това на депутатите си. 

Той добави, че България има нужда от работещ редовен кабинет, но работата за София е отделен въпрос.

Защита на вота и паралелно преброяване

Кандидатът за кмет, че на притесненията за купуване и продаване на гласове ще се отговори с предварителна подготовка, наблюдатели в рисковите секции и паралелно преброяване. Притеснения за местните избори възникнаха и след последното прекрояване на Изборния кодекс и практически невъзможното провеждане на вота по правилата на т.нар. "хартиена коалиция".

Очаква се Конституционния съд да се произнесе по промените в ИК. Паралелно в Народното събрание се заговори за ново прекрояване на изборните правила. Все по-често се чува и идеята за въвеждане на сканиращи устройства, които да заменят машините.

Паметникът на съветската армия и миналото на Терзиев

Васил Терзиев заяви, че подкрепя инициативата за демонтаж на ПСА. Той обаче уточни, че Столична община вече е направила необходимото и вече всичко е в ръцете на изпълнителната власт. 

Кандидатът за кмет не даде категоричен отговор на въпросите за миналото в службите на семейството си. Той обаче обяви, че съжалява за случилото се по време на социализма. 

В интервю за "ЕВРОДИКОФ" бившият председател на Комисията за разкриване на досиетата на Държавна сигурност Методи Андреев съобщи, че дядо му Васил Павлов Терзиев е дългогодишният началник на Трето управление на ДС, а баща му Александър Терзиев е бил офицер от Първо главно управление на ДС.

Още номинации

Васил Терзиев съобщи, че настоящия кмет на район "Триадица" Димитър Божилов също ще бъде номиниран за нов мандат от обединението. Останалите кандидати се очаква да бъдат обявени до края на юли. Освен това в същия срок ще бъдат обявени и имената на кандидатите за общински съветници.

Борис Бонев, който ще оглави листата за общински съветници, заяви, че не е  взел трудно решението да се оттегли като потенциална номинация за кмет на столицата.