OffNews.bg

"Увеличаваме бюджета за отбрана догодина, но няма милиард за самолети"

"Ако попитаме хората дали някои социални проблеми трябва да се решат или да се купят нови изтребители, аз не знам кой ще е правилният отговор".

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в Народното събрание.

Горанов уточни, че независимо дали нови самолети са на изплащане или не, става дума за непосилни суми за бюджета. 

„Не съм сигурен, че ще успеем да решим казуса с изтребителите по начина, който се представя като стратегия за осигуряване на над милиард за чисто нови изтребители. Знаете, че сме в много напреднал етап на споразумение за ремонт на съществуващата техника”, обясни финансовият министър. 

Той каза, че ако се стигне до споразумение за ремонт, то планът е догодина да се отпуснат обещаните от премиера Борисов 80 милиона лева.

Финансовият министър каза още, че догодина военният бюджет ще бъде увеличен, защото имаме ангажимент към НАТО. 

„Не е сигурно дали ще можем да постигнем това, което се иска от нашите партньори, но посоката ще е такава. Това е дебат за бюджет, който тепърва предстои. Според мен ще е повече от сега, но 1,35% може и да не стигне”, добави той.

Горанов каза още, че вече се водят разговори между партиите в управляващата коалиция по бюджет 2016. Досега консултации водени с Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Той отказа да даде повече подробности.