OffNews.bg

Тошко Йорданов: ИТН ще подкрепи всяка добра идея, без да робува на щампи

Ние като парламентарна група ще подкрепим всяка добра идея, без да робуваме на идеологически щампи. Искрено се надявам на конструктивен, а не идеологически обременен диалог. Не за това са ни пратили избирателите тук. 

Това заяви лидерът на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов по време на срещата с ГЕРБ в Народното събрание. По-рано днес ГЕРБ се срещнаха с ДПС, после и с БСП.

В началото на срещата лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова подчерта, че това е първият разговор, който ГЕРБ и ИТН провеждат по повод излъчване на правителство в рамките на 49-ото НС, а и изобщо. Тя припомни, че до този момент ГЕРБ са провели серия от разговори с другите парламентарни групи, като основен акцент са били възможните съгласия от секторните политики по тяхната управленска програма.

Атанасова акцентира върху няколко приоритета - влизане в еврозоната и Шенген, както и усвояване на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Колкото и различни позиции да имаме, следва да ги отстояваме, но с ясното съзнание, че гражданите изискват от нас отговорност, решения и държавнически подход. На всички е ясно, че не можем повече да си позволим поредни предсрочни избори", заяви тя и добави, че в противен случай би значило, че политическата класа се е изчерпала. 

Тошко Йорданов отговори, че от ИТН още преди изборите са казали, че ще подхождат конструктивно и практично в 49-ото НС. Той подчерта, че ИТН са дясно ориентирана партия и обяви, че финансовото положение в държавата е изключително лошо заради работата на Асен Василев като финансов министър.

Той се извини, че ИТН не са успели "да го спрат по-рано", докато бяха част от четворната коалиция заедно с "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП по време на 47-ото НС. 

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев каза, че споделя оценката на Тошко Йорданов за финансите. "Такъв дефицит не сме виждали, а той спира пътя ни към еврозоната", заяви той.