Дончев към БСП: Нормалната логика изчезна, отговорът е в нетрадиционните жанрове (обновена)

Изпратихме програмата на ПП-ДБ на БСП за забавление, заяви Десислава Атанасова

Ружа Райчева 04 май 2023 в 13:25 2885 3

Томислав Дончев по време на срещата с БСП

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Томислав Дончев по време на срещата с БСП

Нормалната политическа логика изчезна преди година. Парламентарната република е поставена под въпрос. Парламентите сега се събират за къси сесии, след което потъваме в поредния цикъл на безвремие. Трябва да намерим технология този процес да прекъсне и отговорът е в нетрадиционните жанрове. Затова е разговорът, независимо от различията, които имаме.

Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по време на среща с представители на БСП в сградата на Народното събрание. По-рано днес ГЕРБ се срещнаха с ДПС, а от 15 ч. ще е срещата с "Има такъв народ". 

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова посрещна БСП с думите, че тези консултации изискват от партиите на първо място да осъзнаят отговорността, която носят в този парламент. Според нея основна задача е да се състави редовно правителство. Тя е на мнение, че трябва да се изработи управленска програма, която да събере подкрепа от максимално голям брой народни представители. 

"Ще се наложи да се върнем във времената на консервативна фискална политика, да се взимат сложни решения. Решения, които ще потвърждават евроатлнатическата ориентация на България", каза Десислава Атанасова. 

Депутатката каза още, че е невъзможно за ГЕРБ да носят отговорността сами и че тя трябва да се споделя.

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин (БСП) каза, че те са се отзовали на поканата, защото се опитват да са конструктивни. По думите му от гледна точка на БСП структурирането на преговорния процес процес не се прави по най-добрия начин. Според Вигенин трябва да се тръгне от националните приоритети, по които може да има съгласие. 

"Нашето разбиране е, че за да бъде ефективен този процес, трябва да има повече яснота какви са очакванията и отговорностите на първата политическа сила. (...) Хубаво е да имаме яснота как ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство", заяви Вигенин.

Той каза, че БСП ще представят няколко техни приоритета, които отговарят на очакванията на българските граждани - съдебна, образователна и здравна реформа и приемане в Шенген. "Отстъпление от тях за нас е неприемливо", добави Вигенин. 

След края на срещата Десислава Атанасова коментира, че при всички положения тези разговори са много полезни, защото БСП и ГЕРБ имат сериозни различия. Тя заяви, че ГЕРБ са откроили визията си за управленска програма - в социалната, здравната и финансовата сфера.

По думите ѝ БСП и ГЕРБ нямат никакви противоречия по някои теми, но по други, като въпроса за изпращането на военно-техническа помощ на Украйна - имат разногласие. Атанасова каза, че ГЕРБ и БСП са спорили за дефицита, който трябва да е под 3% като условие за влизането на България в еврозоната.

"Програмата на ГЕРБ е публична. Изпратихме програмата на ПП ДБ на БСП за забавление", отговори Атанасова на въпрос наистина ли са изпратили управленската програма на ПП-ДБ на БСП, както по-рано днес каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2500

5

Козон

04.05 2023 в 20:14

За нетрадиционна ориентация е нормално да се използват и нетрадиционни жанрове

-1655

2

ob1

04.05 2023 в 14:30

"Ще се наложи да се върнем във времената на консервативна фискална политика, да се взимат сложни решения. Решения, които ще потвърждават евроатлнатическата ориентация на България"

Това как се връзва и с ГРОБ, и с БКП?

345

1

Джендо Джедев

04.05 2023 в 14:02

"Трябва да намерим технология този процес да прекъсне" - да, пратете тиквеника в Банкя да си гледа зайците и внуците вместо да се бърка в политиката. После разкарайте от партията си и останалите компрометирани личности. Тогава някой може и да се навие да си партнира с вас. Щото сега не сте нищо повече от токсичен отпадък, с който никой не иска да си има вземане-даване.