ДПС търсили ПП-ДБ - те не отговорили. Сега ДПС гледа към първия мандат (обновена)

За нас реализация на правителство с втория мандат е невъзможна, заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев

Ружа Райчева 04 май 2023 в 11:23 1703 5

Йордан Цонев в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Йордан Цонев в пленарната зала

Ние потърсихме вторите в тези избори за разговори - те не откликнаха на нашия призив. Така че за нас реализация на правителство с втория мандат е невъзможна. Отговорността за реализация на първия мандат е основна. 

Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на среща с ГЕРБ в Народното събрание (НС). Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова посрещна представителите на ДПС с думите, че всички осъзнават в колко трудно положение се намира държавата. По думите ѝ единствено отговорността може да сплоти държавниците, за да поемат управлението на страната.

"Тази отговорност трябва да е разпределена между всички, така че заедно да взимаме изключително трудните и непопулярни решения за България. Неколкократно сме подхождали изключително сериозно към управленската си програма", каза тя. 

Атанасова подчерта, че ГЕРБ носят най-голяма отговорност, защото са първа политическа сила, и ще представят детайлно разписаната си управленска програма за 4-годишно управление. 

"Даваме си сметка, че ако в рамките на 49-ото НС не намерим сила да проявим държавническа отговорност, изходът ще са шести поредни парламентарни предсрочни избори", добави Десислава Атанасова. 

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев определи поканата на ГЕРБ за разговори като навременна, защото хората искат редовен кабинет и решаване на кризите. 

Той каза, че сред приоритетите на ДПС е законодателство за независима съдебна система, за развитието на малките общини и за подпомагането на земеделските производители.

След края на срещата Йордан Цонев коментира, че ще е трудно за политиците да обяснят на избирателите защо биха отишли на поредни предсрочни избори. Той обобщи, че между ГЕРБ и ДПС има пълно съгласие по геополитическата ориентация и политиките, които ще водят в тази връзка. 

"Страната практически влиза в дългова криза, изводът ни е ако един редовен кабинет не положи усилия за финансова консолидация, тя ще ни бъде наложена отвън, защото страната ще влезе в процедура на прекомерен дефицит", предупреди той.

Атанасова на свой ред заяви, че разговорът им с ДПС е естествен ход на обявеното от тях вчера - че вече ще говорят с всички партии, след като ПП-ДБ не искат повече да разговарят с ГЕРБ. Двете партии са разговаряли и за важността от правосъдна реформа.

"Не сме очаквали резултат за или против споделена отговорност. Говорихме по предстоящите теми, включително за бюджета. Говорихме за тежката финансова криза и тежките решения, които трябва да се вземат", добави Десислава Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

5

AlexT

04.05 2023 в 14:23

Днес , в Народното БЪЛГАРСКО събрание,фамилиите Дженовезе и Гамбино ще разговарят за програми, политики, за мин. съвет, изглежда ????..Ще бъдат обсъждани проблемите : за Доган – колко ?; за съветските другари- колко ?, за пеевски, домусчиев,Боко – колко ? ; за ДС другарите – колко много ? ; за златев и ЛУК – колко; за „вълка”,и други сикаджии- колко ? ; за ниновците- колко?; за ДПС- колко министри, за нинова , за ИТН- също ; за строители на магистрали – кеш в торби- колко? ;за зърнарите- колко и т.н. и т.н..Ще бъдат подписани и спораумения по тези въпроси и за ДОБРОТО на цяла България !!
Без ПРОГРАМИТЕ и ПОЛИТИКИТЕ герб , дпс , нинова и чалгата, България е ‘загубена” , в близките години ...
Да не искаш коалиция със СИК и Боко ,с руските агенти, с ДС другарите , е БЕЗотговорно :::))))

345

4

Джендо Джедев

04.05 2023 в 14:19

Аз откровено се чудя защо ОПГ ГЕРБ и ОПГ ДПС не са се гушнали досега. Идеално си пасват! Май ги спира само това, че процентите не им стигат.

10298

2

AntiZ

04.05 2023 в 12:02

Я, гледай ти какъв интерес?! Ми нали те управляваха и вие ги свалихте? Що ги свалихте? Хайде сега се гушнете с банкинския простак, поканете курнела, славчо учиндолски и управлявайте! Варненския циганин ще ви удря по едно рамо.

17439

1

мнение от IP

04.05 2023 в 11:38

Хайде давайте коалиция 50%:25%:25%, както намекна Делян Добрев и решавайте съдбините на България. То след 35 години какво може да ни учуди или уплаши? Пък мисля, че Нинова е готова и на 1% - това и е достатъчно да се намърда някъде в министерство. Виж, с ДПС нещата са по-сложни.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки