OffNews.bg

Според Каракачанов АБВ напуска властта заради новия лидер на БСП

АБВ напускат властта заради избора на новия лидер на БСП Корнелия Нинова. Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов пред bTV.

По-рано днес АБВ обяви, че оттегля подкрепата си за правителството, а на национален съвет на партията в неделя ще бъде решено дали партията ще оттегли представителите си във властта. Според АБВ последната капка била срещата за Изборния кодекс между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт, на която не са били поканени.

Социалният министър Ивайло Калфин обаче не дочака решението на националния съвет и подаде оставка, а от пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че премиерът Бойко Борисов я е приел след разговор с Калфин.

БСП и АБВ тръгват към единение след конгреса на социалистите, а споровете по Изборния кодекс са само повод за напускането, категоричен е Каракачанов. 

„Срещата беше насрочена между ПФ и ГЕРБ, в последния момент реформаторите поискаха да присъстват. Ние нямаме нищо против, партньори сме. Ако АБВ бяха проявили интерес, никой нямаше да има против да се включат в този разговор", допълни съпредседателят на ПФ. 

С тезата му за оттеглянето на АБВ се съгласи и другият гост в студиото - Найден Зеленогорски от Реформаторския блок. 

"Според мен започва едно преструктуриране с идеята много скоро да има ляво- центристко правителство. Но аз твърдя, че това няма как да се случи. Очевидно е, че БСП и АБВ ще вървят към някакво единение, вероятно е и ДПС да ги подкрепи", обяви Зеленогорски.

Каракачанов обаче подчерта, че въпреки решението на АБВ, правителството ще остане стабилно и няма опасност от предсрочни избори. 

На въпрос дали от Патриотичния фронт ще предложат свой човек за мястото на социален министър и вицепремиер след оставката на Калфин Каракачанов посочи, че не са претендирали за поста и въпросът не е обсъждан.