OffNews.bg

СОС нарушава закона за лиценза на такситата

Столичният общински съвет нарушава Закона автомобилните превози. Съветниците не са променили наредбата, според която разрешения за таксиметрови превози трябва да се издават за 3 години, а не за една, каквото практика продължава и в момента. 

Промените в ЗАП са публикувани в Държавен вестник през юли 2014 г., СОС обаче не включва точката в дневния ред на заседанията си и не променя условията за жълтите коли и досега. За това сигнализира Група 5, чийто председател е Светльо Витков от Глас народен. Преди дни те внесоха предложение до председателя на СОС Елен Герджиков, в което  настояват измененията в подзаконовата нормативна уредба да бъдат гласувани. 

Още през март 2015 г. "Глас Народен" е уведомила Столичния общински съвет (СОС), Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, парламентарната транспортна комисия и националния обмудсман, след подаден сигнал от граждани. Зам.-министърът на транспорта тогава Антон Гинев праща писмо до Герджиков, че е "наложително Столичният общински съвет да предприеме необходимите мерки за прилагане на разпоредбата на чл. 24а, ал.3 от Закона за автомобилните превози". Омбудсманът Константин Пенчев също праща писмо до шефа на СОС да прецизира нормативната уредба. 

Сигнал за неизпълнение на промените в ЗАП са получили съветниците от Група 5 и в началото на 2016 г., поради което те отново настояват СОС да изпълни изискванията на закона и да спре да ощетява бюджета на хиляди семейства в София.