OffNews.bg

Щом ГЕРБ искат битка с мен, ще я получат, заяви президентът

Президентът Румен Радев заяви, че ще води битката, която е започната срещу него. Пред журналисти на въпрос има ли битка между него и ГЕРБ, държавният глава заяви:

Води се тази битка, макар че не смеят да я обявят. Считайте, че щом като я търсят, ще я получат.

По думите му от действията на партията на Борисов ставало ясно, че премиерът губи контрол. 

„От всички действия на ГЕРБ наблюдавам, че или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен“, заяви той.

На въпрос ще проведе ли дискусия с премиера Бойко Борисов за модернизация на армията президентът коментира: „Очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво“.

Той допълни, че вече не вижда смисъл от такава среща между него и премиера. „Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на Въоръжените сили е в ръцете на премиера, негова е и отговорността“, заяви Румен Радев.

Президентът коментира и това дали има намерение да подпише указа за новия председател на Върховния административен съд (ВАС).

„Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме“.

На въпрос това означава ли, че няма да подпише указа той коментира: „Ще разберете на 4-ти октомври“.

В последните седмици между депутатите от ГЕРБ и президентската институция се появи напрежение във връзка с избора на нов изтребител за Въоръжените сили. Нарочна комисия в парламента заседава, като проучи обстоятелствата около класирането на участниците в надпреварата. Служебното правителство, назначено от Радев, посочи на първо място шведската компания "Сааб". Решението за избор на победител обаче е в ръцете на правителството.

Междувременно от ГЕРБ нападнаха президента и по отношение на това, че в администрацията има вероятност от теч на секретна информация. Според предложения за председател на Комисията по досиетата Антон Тодоров и хасковския депутат Делян Добрев в президентството е получена секретна грама от посланика във Вашингтон, в който той съобщава за негова среща с производители на изтребителите F-16. Грамата била адресирана до началника на кабинета на президента Иво Христов, който пък нямал допуск до класифицирана информация.

В отговор държавният глава подчерта, че с това се спекулира и няма да коментира „кьорфишеци на самодейци конспиролози.“ Запитан дали Комисията по досиетата си е свършила работата, президентът заяви, че това е въпрос за много сериозен дебат. „На дневен ред е по-скорошният проблем за председателя на тази комисия. Мисля, че кандидатурата в момента е една подигравка с нашето минало и с българското общество. Това е все едно да назначиш бракониера за горски. Точно в това старание, което полагаме да се обедини нацията, това ще я разедини“, категоричен беше държавният глава.

Радев коментира и предстоящото председателство на Съвета на ЕС. „Мисля, че управляващите гледат на това председателство като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън. Рискуваме точно то да се превърне в една витрина на "гейт"-ове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната“, заяви президентът.