OffNews.bg

Реформатори: С парите за втора пенсия се готви кражба като с КТБ (видео)

Министърът на финансите да отложи внасянето на проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат парите за втора пенсия да преминат от индивидуалните партиди на хората в обща сметка (пул), от която да бъдат изплащани. 

За това призоваха Мартин Димитров, Гроздан Караджов и Георги Ганев от Гражданския съвет на Реформаторския блок, които дадоха пресконференция в централата на ДСБ по повод предложените от министър Владислав Горанов промени в КСО. Част от тях се отнасят до частните пенсионни фондове.

Тримата искат Горанов публично да обещае, че няма да внася текстовете, преди да са минали стрес тестовете на пенсионните дружества и преди обсъждане в широк експертен състав.

Аргументът за прехвърлянето на парите от индивидуални партиди в обща сметка, от която частният пенсионен фонд да ги изплаща на правоимащите, е, че така се създава буфер. Парите на пенсионерите, които починат по-рано от очакваната продължителност на живота им, ще отидат за изплащане на пенсии на хората, които ще живеят дълго. Това обаче означава, че, първо, с някои изключения, парите от първоначално личните партиди на хората няма да могат да се наследяват, и, второ, обезсмисля втория стълб на пенсионното осигуряване, защото го уеднаквява в голяма степен с първия. При първия солидарен стълб парите от вноските се събират в НОИ и с тях се изплащат парите на сегашните пенсионери. Там лични партиди няма, а когато дойде време за пенсия, този, който е плащал пенсиите, образно казано, на родителите си, докато е работил, получава пенсия от вноските на работещите си деца.

Според Димитров, Караджов и Ганев идеята за създаване на „общ пул“ е национализация, която ограничава правото на хората да разполагат с парите си.

"След КТБ това ще е може би най-голямата кражба, ако тези промени минат през парламента. Цялата система ще се зарази, ако позволим здравата глава да понесе тегобите на болната", коментира Караджов.

Той подчерта, че този законопроект е бил изготвен "тайно от парламента, тайно от ресорния министър и вицепремиер Ивайло Калфин". Според реформатора промените са направени промени изцяло във вреда на хората, които очакват пенсии по втория стълб. На такива имат право родените след 1959 г.

Караджов дори заяви, че е възможно с предложението си финансовия министър да обслужва и криминална цел - да паднат акциите на пенсионните дружества, особено на най-голямото, и така един конкретен човек да го купи по-евино. Той не назова нито дружеството, нито купувачът. "В тези среди много добре се знае за какво говоря", каза той.

Думите му напомниха за опита за купуване на най-големия пенсионен фонд у нас - "Доверие" - преди три години.

"Внася се нещо, което ще създаде социална експлозия и притеснение у хората", каза още той. 

"Когато отидете на лекар, първо ви преглеждат, а след това се назначава лечение. Сега се прави точно обратното, а в такива случаи пациентът често умира", каза Мартин Димитров. Той беше категоричен, че натрупаните пари трябва да могат да се наследяват. 

Димитров припомни, че през декември 2014 г. имаше подобен скандал. "Той нищо не успя да постигне от целите, които си беше поставил. А той иска преди да е постигнал промените от предишните му промени, да прави нови".

През декември 2014 г., с преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет, беше направен опит за прокарване на текст, който отваряше вратата за прехвърлянето на парите от частните фондове към потъващия в дългове Национален осигурителен институт. Острата обществена реакция спря приемането им. 

Икономистът Георги Ганев беше категоричен, че законодателят няма право да пипа парите на хората и няма как да им ги вземе със закон. "Не знам защо финансовите министри на ГЕРБ имат маниакално желание да сложат ръка върху пенсионните фондове на хората", добави той.