OffNews.bg

Разкриват още 50 000 нови места за мигранти на Балканите

Европа ще осигури 100 000 нови места за настаняване на мигранти през зимата, като капацитетът по балканския миграционен път ще трябва да бъде увеличен с 50 000 места. Това стана ясно, след като Европейският съюз одобри план за овладяване на бежанския поток.

На среща на лидерите на ЕС по проблема беше приета обща декларация, в която страните членки на ЕС поемат ангажимент да спрат прехвърлянето на мигрантите през границите.

Според декларацията всички страни в ЕС се ангажират да работят с хуманитарната агенция на ООН за увеличаване на приемния капацитет с още 50 000 по балканския миграционен път. Става въпрос за временен подслон със санитарни условия, като всяка от страните, в които ще се разкрият допълнителни места, ще търси финансова подкрепа, когато капацитетът ѝ се изчерпа.

Допълнителните средства ще са под формата на заеми от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие на Съвета на Европа.

До 24 часа Албания, Австрия, България, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения ще назначат лица са връзка, които ще докладват на Европейската комисия за движението на мигрантите. Спазването на поетите ангажименти ще се следи ежеседмично от комисията в Брюксел.

Декларацията е подкрепена и от България, въпреки че премиерът Бойко Борисов обяви, че страната няма да взема заеми, за да се справи с бежанския проблем.

След среща с румънския си колега Виктор Понта и със сръбския си колега Александър Вучич Борисов обяви, че трите страни са се съгласили при необходимост да затворят границите си за мигранти, за да не станат буферна зона.