OffNews.bg

Радев отказа да разсекрети стенограмата от втората среща за КТБ

Президентът Румен Радев отказа да разсекрети стенограмата от втората среща, свързана с КТБ, която се е провела при бившия държавен глава Росен Плевнелиев на 14 юли 2014 г.

Информацията е изискана по Закона за достъп до обществена информация от сайта "Биволъ", но достъп до стенограмата е бил отказан. 

Президентът обяснява отказа си с това, че документът е класифициран в съответствие с изискванията на Закона за защита на класифицираната информация - класифициран е с гриф "поверително".

Преди две седмици Румен Радев обяви, че е готов да разсекрети стенограмата от първата среща в Президентството за КТБ - от 29 юни 2014 г. Той допълни, че е изпратил писма до всички 20 участници в разговора с искане да дадат писмено съгласие тяхното лично участие да бъде оповестено.  

За разсекретяването на стенограмата се обяви премиерът Бойко Борисов. Плевнелиев обаче се изказа преди дни против разсекретяването на стенограмата. 

Трудно да се предвиди до какви неблагоприятни последици би довело разгласяването на информация за банковата система, обяви Плевнелиев в писмо до главния секретар на президента Румен Радев, разпространено до медиите.

Плевнелиев допълни, че банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност, а обществото е чувствително на тези теми и общественият интерес може да бъде накърнен в случай на нестабилност на банковата система.

В същото време лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е и сред присъствалите на разговорите за банката, заяви, че стенограмата ще предизвика разочарование, защото съдбата на КТБ е решена на среща в БНБ седмица по-рано.

От "Биволъ" са категорични, че ще обжалват решението на Радев.