OffNews.bg

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка, депутатите я приеха

Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е подал оставка.

Новината съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева, като поиска гласуването на оставката му да бъде включена като извънредна точка в дневния ред. По-късно депутатите приеха оставката на Пламен Георгиев със 120 гласа "за", 3 против и 3 въздържали се. 

Отдавна бях взел решението да подам оставка, каза Георгиев пред журналисти. Днес получих приключване на данъчната ревизия, която констатира, че всичко е наред. Но за мен да бъда на такава позиция не е самоцел. Единият мотив е личен. Семейството ми беше подложено на невероятен тормоз от някои медии. Другата причина е, че не искам една хиперболизирана тераса, която беше едно абсолютно безумие да се отрази по някакъв начин на работата на комисията. Дай Боже час по-скоро да се избере ново ръководство и да продължи и надгради това, което вече сме постигнали", каза още Георгиев. 

Пламен Георгиев е първият председател на новосъздадената КПКОНПИ - обединеният антикорупционен огран, разследващ и злоупотреби с власт. Председателят се избира и назначава от Народното събрание.

Оставката на Георгиев идва няколко месеца, след като той се превърна в един от основните герои в скандала "Апартаментгейт", заради придобито жилище с огромна тераса в София. Предмет на проверки стана това, че на покривната тераса към жилището има допълнително построено барбекю, сауна и чардаци. В същото време терасата е към общите части на сградата, но достъп до нея има само от дома на шефа на КПКОНПИ.