OffNews.bg

Правителството ще похарчи до 55 000 000 лева за нов самолет, който да смени Фалкона

Правителството ще похарчи до 55 000 000 лева за нов самолет, който да смени счупения Фалкон. 

Решението идва след серия аварийни ситуации с Фалкона, последната от която бе през ноември. Изборът да се замени с нов идва, от една страна - от съображения за сигурност, а от друга - заради нарастващите разходи. Ремонтите на често авариращия самолет го правят по-скъп за поддръжка отколкото замяната с нов.

Фалконът изпълняваше полети със специално предназначение - освен за официални и държавни посещения, се ползва и за спешни медицински ситуации.

Самолетът беше на служба в Авиоотряд 28 от 2004 г. Произведен е през 2001 г. Извършил е 3733 полета и има 6404 пролетени часове. Представлява френски двумоторен самолет от бизнес клас, създаден за изпълнение на регионални полети. Моделът, с който разполага Авиоотряд 28, може да превозва до 9 пътници и е с дължина на полета до 5790 км.

Правителството одобри днес доклад на министъра на транспорта, който предвижда да се закупи нов самолет за Авиоотряд 28. Със същото решение е одобрен и проект на договор - като основа за водене на преговори за доставката.

Средствата в размер до 55 000 000 лева ще бъдат за доставката на новия самолет и за изграждане на хангар за съхранението му и техническото обслужване.