OffNews.bg

Петя Аврамова: Неустойки за фирмата, отговорна за неработещите устройства за винетки

Фирмата изпълнител на системата за продажба на електронните винетки - "Капш" - също ще понесе санкции заради възникналите проблеми, стана ясно от думите на регионалния министър Петя Аврамова. Днес на извънредна пресконференция тя коментира кризата с новите винетки, заради която държавата се принуди да обяви 15-дневен гратисен период до 15 януари.

Размерът на неустойките ще стане ясен след анализ. Аврамова обяви, че фирмата е трябвало да монтира апаратите за самотаксуване на ГКПП-тата до 31 декември 2018 г., но това е е било извършено в срок. Самата система за самотаксуване работела при тестовете, дефектите възникнали след стартирането ѝ, имало и "нерегламентирани атаки", заяви министърът.  Възникнал и софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, отстранен от фирмата в гаранционния срок. Проблеми са били отчетени още при банковите преводи.

По-рано стана ясно, че трима чиновници се разделят с постовете си заради скандала.

Макар опозицията да призова и за политическа отговорност, т.е. министерски оставки, досега такива няма. По думите на Аврамова "ГЕРБ няма проблем с оставките, всеки от нас носи оставката в джоба си". Тя обаче заяви, че управляващите били съсредоточени в това да свършат работата си.

"Екипите работят, подаваме своевременно информация и в момента се въвеждат апарати за самотаксуване, утре ще се оборудват и нови работни места. Нашата работа е да продължим да надграждаме системата и да я приведем в състояние на перфектност", посочи Аврамова.

Тя обясни, че най-големият бум за купуване на винетни стикери се очаква да бъде в края на месец януари. Дотогава ще бъдат въведени и нови начини за това.

По данни на министерството до момента са продадени 73 хил. електронни винетки за над 5 млн. лв. Най-масовите винетки са за едногодишен период от време.

Към настоящия момент водачите могат да си купят е-винетка от апаратите за самотаксуване, сайтът www.bgtoll.bg, мобилното приложение, областните пътни управления, от мобилния оператор А1, както и от касите на „Изи пей”. Поетапно ще започне продаването им и на още няколко места, сред които ще бъдат и някои големи вериги бензиностанции.

Монтирани апарати за самотаксуване има само на граничните пунктове Отоманци, Гюешево, Капитан Андреево. В момента се монтира на Калотина, Станке Лисичково, Златарево и Кулата. Днес изтича срока за монтаж на Дунав мост – Видин, а на шести ще бъдат монтирани на Брегово и Връшка чука. Системата вече работи и на Дунав мост – Русе, Дуранкулак и Кардам.