OffNews.bg

Орешарски подкрепя референдума, но с по-конкретни въпроси

"Не бих се изказал категорично нито "за", нито "против" референдума", заяви в кулоарите на парламента премиерът Пламен Орешарски и уточни, че подкрепя идеята за национално допитване, но само ако въпросите се конкретизират.

"Темата ми е политическа и затова се затруднявам, но ми се струва, че най-големият риск, който носи такава тема, са неопределените въпроси. Не бих се изказал категорично нито "за", нито "против", по-скоро моят коментар е, че би било хубаво да се конкретизират въпросите", изтъкна министър-председателят.

По думите му въпросът "Подкрепяте ли мажоритарния вот?" е прекалено общ, защото съществуват много различни системи - и такива, които са близки до пропорционалния вот, и такива, които наблягат на мажоритарния елемент. Според Орешарски в този си вид въпросът би попречил на гражданите да направят информиран избор.

Той коментира още, че подкрепя идеята за електронно гласуване, стига да има гаранции за вота.

Вот на недоверие в сектор "Сигурност"

Според министър-председателя от ГЕРБ не са избрали подходяща тема за вота на недоверие, който обявиха, че ще внесат в средата на февруари.

"Тази тема е слаба за опозицията, още повече, това е опозиция, която наскоро излезе от управлението и ключова слабост, по моя преценка, бе точно управлението в сектор "Сигурност". Може би критични бележки биха могли да задават политически сили, НПО-та или граждани, които не са допринесли за срива в сигурността през последните четири години", коментира Пламен Орешарски.

Разцеплението в БСП

Попитан дали се притеснява за стабилността на кабинета заради разцеплението в левицата, Орешарски заяви следното:

"От това, което чувам като изявления, не съм чул и един глас в левицата, който е срещу кабинета. Това ми дава увереност, че ще имам подкрепата на всички представители, а другото е вътрешнопартиен дебат, по който не бих искал да взимам страна."