OffNews.bg

Орешарски няма да оттегли проекта за ремонт на бюджета

Премиерът Пламен Орешарски няма намерение да оттегли проекта за актуализация на държавния бюджет, внесен преди две седмици от правителството.

Това стана ясно на срещата му с граждански организации. На въпрос склонен ли е да оттегли проекта, както поиска БСП, той отговори: "Ние внесохме този вариант обмислено, не необмислено, за да може служебният кабинет да работи нормално, не в напрежение, има достатъчно напрежение в обществото".

Така индиректно обяви, че няма да уважи молбата на социалистите. Те отидоха в Министерския съвет да го помолят да оттегли законопроекта, а той им отговорил "Ще помисля".

Предложената от правителството ревизия на бюджета предвижда увеличение на дефицита до 2,7 процента и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева.

От получените средства 225 милиона лева ще бъдат насочени към бюджета на НЗОК, а 2,7 милиарда ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ. Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 милиарда лева във Фонда за гарантиране на влоговете.

БСП беше неприятно изненадана от предложения основен ремонт на бюджета и обяви, че ще подкрепи само частта за увеличаване на парите на Здравната каса. Параметрите не бяха съгласувани със социалистите и те обявиха, че ще подкрепят само ремонт на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а ГЕРБ се разсърдиха и отново започнаха да бойкотират кворума.

Изненадващо днес в парламента по предложение на ДПС и с подкрепата на ГЕРБ беше насрочено извънредно заседание на Народното събрание за вторник - 29 юли, за обсъждане и гласуване на внесения от правителството проект за промени в бюджета.

Последният отчаян опит на БСП срещу тази нова завера между ДПС и ГЕРБ беше да се примоли на Орешарски да оттегли проекта от Народното събрание и правителството в оставка да изготви нов вариант, който да осигури повече средства само на НЗОК.

За срещата с министър-председателя, минути преди традиционната му среща с гражданските организации, в Министерския съвет влязоха Корнелия Нинова, Румен Гечев, Жельо Бойчев и Петър Кънев.

"Нашите аргументи са, че такава актуализация в момента не се налага. Още повече към мотивите за актуализацията самото правителство признава, че бюджетът може да бъде изпълнен и в параметрите, които съществува в момента и може да не се наложи актуализация.

Те се аргументират с презапасяване, което не бива да се прави, защото би влошило финансовите показатели на страната - увеличаването на заемите, намаляването на приходите, вдигането на дефицита, не е полезно за държавата", обясни отново Нинова.

Още преди две седмици от БСП обвиниха правителството, че внася актуализация, изготвена от ДПС.