OffNews.bg

Новата партия на протеста: Нужна е воля за промяна, а не подмяна (снимки и видео)

Протестиращи срещу кабинета на Пламен Орешарски днес официално обявиха своята инициатива за създаване на нов политически проект, който ще носи името "14 юни". 

Датата символизира първия ден от протестите #ДАНСWithMe, които доведоха до оставката на кабинета "Орешарски". 

На събитието в БТА стартът на "14 юни" бе обявен от Ясен Атанасов, Владо Руменов, Николай Христов, Александър Стоянов и други известни от протестите лица.

В учредителната декларация от "14 юни" пишат, че смятат да наложат принципи на справедливост, обоснованост и демократичност на всяка законодателна промяна и всяка реформа. 

Целите на "14 юни" са изчистване на политиката, институциите и държавната администрация на националното и местно ниво от обвързаностите, зависимостите, задкулисните договорки и корупцията. 

На въпрос, зададен от OFFNews, защо е избран точно сегашният момент за учредяването на партия, Ясен Атанасов отговори, че достатъчно време са изчакали и търпението им стига до тук. 

По негови думи целият държавен апарат работи в полза на статуквото и е нужна воля за промяна, а не подмяна. 

От "14 юни" изявяват и мнението, че техният политически проект може да бъде основен представител на българите в чужбина, тъй като хората зад партията имат връзки и отвъд границите ни.