OffNews.bg

Над половината подписи за референдума за изборна реформа са събрани

Повече от половината от необходимите подписи за провеждането на национален референдум за изборната реформа са събрани, обяви пред БНР Саша Безуханова, която е член на Инициативния комитет за събирането на подписката.

"Новите изборни правила не гарантират честни процедури и максимално участие в изборите на всички български граждани", категорична бе тя.

"Аз не мисля, че предложението или съгласуваният текст на новия Изборен кодекс осигурява промяна по същество в изборния процес. Напротив, отхърли се предложението за активна регистрация, което би позволило неточности в списъците, мъртви души, за които много говорим, спекулацията с гласове, на която години наред сме свидетели, да бъде преодоляна или поне този процес да стартира", каза Безуханова, която е основател и на гражданската платформа MoveBG.

От формацията се надяват президентът Росен Плевнелиев да намери мотиви за вето върху Кодекса.

Инициативата за референдума дойде от проф. Георги Близнашки. Тя стартира в началото на февруари. Амбицията е до края на февруари да бъдат събрани необходимите 500 000 подписа, които задължават Народното събрание да насрочи допитването.