OffNews.bg

МВР иска още пари, иначе съкращава 500 души догодина

Бюджетът за 2015 година на МВР няма да досигне за 500 души, което вероятно ще доведе до освобождаването им.

На заседание на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност зам. вътрешният министър Цвятко Георгиев обясни, че бюджетът за МВР за следващата година е с 84 млн. лв. по-малък от това, което ведомството е поискало. Заложените разходи за 48 хил. души, работещи в МВР - полицаи и администрация, са 936 млн. лв. Капиталовите разходи са едва 12 млн. лв., а в графата "Други" са заложени 870 млн. лв. 

Въпреки несъгласието с бюджета, депутатите от вътрешната комисия го приеха с 10 гласа "за", 5 "против" и един въздържал се. 

Шефът на комисията Атанас Атанасов определи бюджета като "напрегнат". Според него разходите за персонал за първи път достигат 90%. Той смята, че е необходима оптимизация на администрацията. 

В сряда вътрешният министър направи предложение, според което новоназначените служители в администрацията на МВР, да бъдат назначавани по закона за държавния служител. Така те ще бъдат лишени от привилегиите, които получават всички служители на МВР - ранно пенсиониране и получаване на до 20 работни заплати при пенсиониране.

"МВР има нужда от реформи, а не да се прожектират филмчета в стил "МВР пикчърс", обясни Атанасов.