OffNews.bg

Москов: Ако Лукарски продължава да говори така, пътищата ни ще станат много различни

"Проблемът с изказването на Лукарски е сериозен. Той дължи обяснение, извинение и ще му бъде наложена санкция. Това е недопустимо. Ще го спрем. А ако продължи да го твърди, пътищата ни ще станат много различни. Реформаторският блок не е марка, регистрирана в съда и не е желание за влизане във властта на всяка цена, а е осъзнатата воля на близо 10% от българите за радикална промяна."

Това заяви Петър Москов (ДСБ) от Реформаторския блок в коментар за Нова тв тази сутрин.

Той коментира думите на Божидар Лукарски (СДС), който преди изборите заяви, че Реформаторите призовават Борисов да не е премиер, а Цветан Цветанов - вътрешен министър, а след изборите заяви, че ултиматумът бил просто трик с цел привличане на повече избиратели и че РБ всъщност не можели да поставят условия по отношение на премиера. След като стана скандал, Лукарски отрече да е използвал думата "трик", но от в. "24 часа", пред които беше първото интервю, пуснаха запис.

"Това не е трик и е част от документите, приети от целия Реформаторски блок. Ако Лукарски е участвал в трик, това е негов проблем. То е проблем на Блока и ще бъде решен, но това не означава, че Блокът е лъгал, но че хора са лъгали по време на тяхната предизборна кампания", коментира днес Москов.

"Не е възможно след този изборен резултат да има дясно мнозинство с идеологически фундамент между РБ и ГЕРБ, не е възможно математически. Не е възможно да има и еднолично еднопартийно управление. Възможността държавата да бъде преведена стабилно през следващите 2 години до съвместно провеждане на парламентарни и президентски избори е да има минимум тройна коалиция. Най-възможната изглежда между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт. Ако това е ясно, тогава трябва да сме наясно, че такава коалиция би могла да се случи на база ясно разписани редуцирани приоритети, защото това не е силно реформаторско мнозинство", заяви още Петър Москов.

Той бе категоричен, че "нито един народен представител от РБ няма да подкрепи идеята за правителство на малцинството на ГЕРБ".

"Правителство на малцинството с 84 народни представители не може да бъде направено. Ние няма да участваме в съставяне на правителство на малцинството на ГЕРБ с плаваща подкрепа - веднъж от ДПС, веднъж от БСП."

Според него трябва да има ясно разписано споразумение с ясни цели. За Реформаторите приоритетите са: административната реформа, съдебната реформа, сферата на сигурността и здравеопазването.

Москов бе категоричен, че много по-важни от въпроса Бойко Борисов ли ще е премиер са въпросите ще има ли замразяване на проекта "Южен поток" и "нефинансирането му с наши пари, докато той не стане изгоден за България", ще има ли покриване на "кражбите от КТБ" с пари на данъкоплатци, ще има ли мораториум върху строежа на ядрени мощности, "при положение, че е абсолютно ясно, че те не са нужни на България" и ще има ли разследваща комисия, която да установи възможността да бъдат наказвани хората, "които направиха грабежи около миналото правителство".

"Ако най-големият не постави ясен отговор на тези въпроси и той не съвпада с целите на РБ, то от такова правителство от гледна точка на РБ няма нужда", заяви още Москов.