OffNews.bg

Мицов пита Контрера: Аз нарушител ли съм на забраната за бурките

Задочен спор в стил "Бурка ли са очилата" заформиха общинските съветници Карлос Контрера от ВМРО и Венци Мицов от "Глас народен". 

"Текстът, внесен от ВМРО за забрана на бурките в София, може да постави в нарушение хора с очила, шапка и шал, защото лицето им не се вижда добре", коментира Мицов по бТВ предложението на войводите за промяната на Наредбата за обществения ред в София. 

В нашето предложение изрично е посочено, че става дума за дреха, а в направеното манипулативно изказване се говори за очила. Пределно ясно е, че очилата не са дреха, нито пък са от плат. Шапките и шаловете и тяхното обичайно носене също не влиза в колизия с наредба. Биха могли да възникнат, разбира се, определени ситуации, когато и те покриват частично лицето, но ако носещият ги може да бъде разпознат, за него няма да има санкция по смисъла на нашето предложение, реагира с уточнение до OFFNews Контрера. 

Мицов пък изпрати своя снимка, с която пита Контрера дали е нарушител в този вид и къде да се яви, за да бъде наказан. 

В предложената наредба от ВМРО се казва: 

§ 4 Създава се нова глава „Допълнителни разпоредби” със следното съдържание:

По смисъла на настоящата наредба „начин, който пречи носещият ги да бъде разпознат” означава всяко покриване на лицето частично или изцяло с дреха, плат или друг материал, който създава пречка лицето да бъде разпознато без използването на специални технически средства.