OffNews.bg

Мартин Димитров предупреди, че заемът за "Белене" няма да е последното плащане

Държавният заем за НЕК, с който ще бъдат платени произведените за АЕЦ "Белене" реактори, няма да е последното плащане - сега ще бъдат платени 90% от стойността на втория реактор, а за останалите 10% ще се наложи ново плащане. 

Това заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пред bTV. 

По думите му концепцията за изграждането на втора атомна централа е създадена така, че да се плаща непрекъснато. 

Димитров подчерта, че плащането на Русия става на сляпо, тъй като никой не е виждал решението на арбитражния съд. Никой от българска страна не е виждал и втория реактор, за който ще плащаме.

На това енергийният министър Теменужка Петкова, която се включи по телефона, обяви, че решението е налично в НЕК и всеки има достъп до него.

"По отношение на първия реактор, който е произведен, има 7 инспекции на НЕК и е видян на място. За втория реактор обаче има само доказателства, че е реализиран на 90%. От българска страна никой не го е виждал, защото в този момент е вървяло арбитражното дело", посочи Петкова, като допълни, че вече сме изпратили две писма, с които искаме да видим оборудването. 

Мартин Димитров посочи още, че трябва да се вземе и решение за това какво ще правим с реакторите, след като ги платим. Според него трябва да поискаме руската страна да ни помогне да намерим продавач на двата реактора. 

„Плащането не решава проблема с реакторите, но няма напредък. Ако Русия съдейства за продажбата им, бихме имали напредък. Харчовете за "Белене" са бездънна яма. Целта не е да има атомна централа, а да има милиардни разходи и какъвто и кабинет да дойде, само да трябва да плаща”, подчерта депутатът.

Той е категоричен, че централата не трябва да се строи, а е по-добре да се наблегне върху удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".