OffNews.bg

Маргарита Попова: Няма нищо страшно армията да помага на границата

Няма нищо страшно, ако армията предостави помощ, логистика за МВР, за да можем заедно всички да предотвратим нелегални миграционни потоци, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова.

Това, според вицепрезидента, би било в полза на съседните държави и най-вече на Турция. Попова предложи България и Турция да обсъдят този въпрос.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков поиска помощ от армията за справяне с имиграционния натиск по българо-турската граница. Президентът Плевнелиев от своя страна заяви, че не би допуснал армията да застане на границата. Според него идеята Българската армия да охранява границата с Турция не е добра и може да предизвика международен скандал.

"Аз няма да тълкувам изказванията на различни политици и не бих искала по никакъв начин да ги конфронтирам. Ако сте прочели внимателно стенограмата на Министерски съвет, там ще видите, че много човешки, по много добре подбран начин, с добър подход Бойко Борисов и останалите министри са говорили обстойно по този въпрос, след което са стигнали до извода, че това, което се прави всъщност представляват временни мерки и добро взаимодействие между институциите", коментира Маргарита Попова различните мнения, които се чуха за това трябва ли или не трябва армията да се включи в охраната на границата ни.

Според вицепрезидента Турция няма да се разсърди, ако седнат външните министри, министър-председателите или държавните глави на двете държави и се говори за това как да се предотврати нелегалната миграция. "От това страда и Турция, страдаме и ние", каза Попова.

По думите й, големият проблем, не само на България, а и на цяла Европа, във връзка с кървавите атаки в Париж, е подценяването на работата с интеграцията, с бежанските потоци и имигрантите. "Това е огромен труд, изискват се огромни средства. Това засяга всички министерства – и здравно министерство, и социално министерство, и МВР. Комплексна работа е нужда с тези хора, за да станат равноправни граждани. Изглежда Европа подцени тези въпроси от преди години и за съжаление сега има толкова тревожни събития, които няма да намаляват, но ние трябва да се подготвяме, защото това е светът – мобилен, понякога агресивен, понякога недружелюбен, но затова пък са избраниците на народа, да предугаждат опасностите и да намират най-добрия начин, за да бъдат те предотвратени", обобщи вицепрезидентът Маргарита Попова.