OffNews.bg

Лозан Панов: В кариерата на Герджиков има достатъчно данни, че е свързан с ДПС

В кариерата на проф. Анастас Герджиков има достатъчно данни за това, че той е свързан с ДПС, заяви в сутрешния блок на bTV председателят на Върховния касационен съд и кандидат за президентската надпревара Лозан Панов.

Панов припомни времето, в което Анастас Герджиков е зам.-министър на образованието в правителството на НДСВ, ДПС и "Новото време".

Радев е фалшив герой

Той повтори тезата си, че президентът Румен Радев е фалшив герой и допълни, че "конституционният катарзис на Радев" се случва след влизането в президентството на прокуратурата и гардове от Бюрото за защита, тогава подчинено на главния прокурор Иван Гешев:

"Румен Радев е фалшив герой, защото вдигна юмрук тогава, когато на неговата врата почукаха тези, които преди това завладяваха институциите и България се превърна в една завладяна държава".

По времето на Пеевски нямало хора, които да говорят за него, а неговият глас (на Панов - бел. ред.) е бил "абсолютно самотен":

"В момента, когато се претърпя този конституционен катарзис, когато всеки започна да вика и крещи, всеки започна да обяздва този процес, тогава аз замълчах, защото не исках да ставам част от един фалшив герой".

По думите му президентът е от хората, обяздили протеста - при това, когато е бил засегнат неговият личен интерес.

Главният прокурор

Панов коментира и назначаването на Иван Гешев за главен прокурор с подписания от Радев указ. Според него президентът е спазил конституцията, но е предпочел себе си пред обществото. Ако е бил на мястото на Радев, нямало да подпише указа, въпреки че това би нарушило основния закон и би се превърнало в причина за импийчмънт.

Кандидатът за президент заяви още, че проблемът е не в личността, а в системата:

"Ако сменим едно лице с друго лице (...), това какво ще промени в прокуратурата? Там проблемът е системен. Проблемът е в контролните органи в тази държава, които не си вършат работата. Ако над главния прокурор е Господ, който и да застане на този пост, той може да бъде изкушен от властта, която притежава".

Предложението: Панов - президент?

Лозан Панов отрече твърдението, че още преди пет години е получил предложение да влезе в президентската надпревара. Преди няколко седмици е имал разговор с Велислав Величков от Инициатива "Правосъдие за всеки", след което инициативен комитет го издигнал. Решението му да се кандидатира за президент било продължение на усилията му за постигането на съдебна реформа.

Панов отрече кандидатурата му да е партийно оцветена, след като "Демократична България" официално го подкрепи за изборите на 14 ноември.