OffNews.bg

Купуват нов правителствен самолет

Покупка на нов самолет за нуждите на кабинета обмисля министърът на транспорта Ивайло Московски. Паркът на „Авиоотряд 28" може да се обнови след продажбата на  големия 130-местен правителствен "Еърбъс".

"Използването му е нерентабилно. По-добре да се махне и да се вземе една 25-30-местна машина с три двигателя, за да може да прави и презокеански полети. Местата трябва да стигат за един министерски съвет", аргументира се Московски, цитиран от в. "Преса".

Самолетът беше купен през 2009 г. по договор за доставка на два самолета в последните месеци на управлението на Тройната коалиция. Двата А319 станаха повод за скандали в публичното пространство. Сделката за самолетите втора ръка е  на стойност 88 млн. долара. При новото правителство на Бойко Борисов държавата върна единия Airbus на лизингодателя и предоговори заема за другия самолет. Днес  "Еърбъсът" може да бъде продаден за около 20 млн. долара.

В света няколко компании произвеждат бизнес джетове - френската "Дасо Авиейшън", откъдето е купен правителственият Фалкон 2000, канадската фирма "Бомбардие", бразилската "Ембраер". Дори и "Еърбъс", и "Боинг" правят малки самолети.

Вчера при тестове Фалкон-ът, с който Борисов не успя да стигне до Брюксел миналата седмица, отново показал проблем. При отлитане подал грешна сигнализация за състоянието на колесника.

Преди седмица техническият отказ на самолета предизвика пресконференция в полунощ с участието на вътрешния и транспортния министър.