OffNews.bg

Кадиев: Безумно е да има "добавка" към данъците по общини

Да се дава право на общините да слагат собствена "добавка" към данък на физическите лица е грешка. Това ще създаде 264 ставки в страната (което е направо безумно), ще облагодетелства големите общини, ще задълбочи разликата в регионите.

Това коментира във Facebook Георги Кадиев от БСП (бивш зам.-финансов министър) по повод най-новата идея на ГЕРБ да въведе добавка към данъците на работещите, която общините само да определят и събират. 

Кадиев напомни, че смисълът на този данък винаги е бил да се събира и разпределя централно, следвайки политиката на дадено правителство.

"Като са решили да вдигат данъка, да го направят пропорционален или да вдигнат плоската ставка, не по този начин.

Колкото до обединението на митници с НАП, не виждам особени ползи. Сливане ще създаде трудноуправляема мега-структура, подобно на сегашното министерство на икономика и енергитика (което правилно ще разделят).

Как това ще помогне за борба с измамите, идея нямам. По-скоро ще навреди. Ако от нещо наистина има нужда е полицейски функции за НАП и митници- право на СРС, право на дознание, право на арест. И много, много обучение на служителите", коментира още социалистът.