OffNews.bg

Ирина Бокова трета в тайното гласуване за шеф на ООН

Българският кандидат за поста генерален секретар на ООн Ирина Бокова е на трето място след тайното гласуване в Съвета за сигурност на ООН, което се проведе вчера. 

Бокова е събрала 9 гласа в подкрепа на кандидатурата си, 4 "не окуражавам" и 2 "нямам мнение", съобщи БНТ.

На първо място след първото неофициално гласуване е бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш, а на второ - бившият президент на Словения Данило Тюрк. 

Гутериш е получил 12 гласа "окуражавам", нито един "не окуражавам" и три "нямам мнение". Словенецът Данило Тюрк е събрал 11 гласа "за", 2 "не окуражавам" и 2 "нямам мнение". 

Следва Вук Йеремич с 9 гласа "за", но 5 "против" и 1 "въздържал се", Сърджан Керим също с 9 окуражителни гласа, но повече "не окуражавам", Хелън Кларк, Сусана Малкора, Мирослав Лайчак, Игор Лукшич, Кристиана Фигерес, Наталия Герман и Весна Пусич.

Изненада за анализаторите се оказа шестото място за новозеландката Хелън Кларк, която беше сочена за един от фаворити в надпреварата. Анализаторите отбеляза още и факта, че четирима от кандидатите в челната петица са от Източна Европа. 

Тайното гласуване имаше за цел да започне процеса по отсяване на кандидатите. Второто тайно гласуване вероятно ще се състои на 29 юли.