Бокова обеща да работи за мир и толерантност, ако стане шеф на ООН

OFFNews 13 юли 2016 в 11:38 3490 9

Българският кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова обяви, че ако бъде избрана за поста, ще работи за междукултурен диалог, мир, толерантност и преодоляване на различията. 

Това заяви тя по време на новия кръг неформални разговори с кандидатите за шеф на ООН. 

Разговорите се проведоха в централата на ООН, като започнаха в 2.45 часа българско време и продължиха повече от час. 

Дебатите се проведоха в два рунда. В първия участваха бившият премиер на Португалия Антонио Гутиереш, външният министър на Аржентина Сусана Малкораи бившите първи дипломати на Молдова Наталия Герман, на Сърбия Вук Еремич и на Хърватия Весна Пусич.

Ирина Бокова взе участие във втория рунд заедно с бившия президент на Словения Данило Тюрк, бившия президент на Нова Зеландия Хелън Кларк, кандидата на Коста Рика Кристина Фигереси бившия външен министър на Черна Гора Игор Лукшич.

Външният министър на Словакия Мирослав Лайчак и бившият пръв дипломат на на Македония Серджан Керимучастваха с видеообръщения в дебата, като се извиниха, че не са успели да бъдат в Ню Йорк.

Бокова засегна въпросите за мира и превенцията на екстремизма по време на отговорите на различни въпроси от присъстващите в залата. 

Предизвикателства като бежанците, конфликтите, нарастването на екстремизма и разрушаването на културното наследство поставят под въпрос умението на страните по света да намират заедно решения на проблемите, посочи Бокова, като допълни, че образованието е не само предпоставка за развитието, но и средство за превенция на екстремизма и на конфликтите по света.

Тя обеща да работи за разрешаването на тези проблеми, ако бъде избрана за генерален секретар на ООН. 

Дълбок привърженик съм на мултилатерализма, тъй като идвам от страна, която е мултикултурен мост между Изтока и Запада. Ние в Източна Европа преминахме през дълбоки промени. Ние знаем какво представлява преобразуването на обществото, ние знаем какво е да създадеш демократично общество и демократични ценности, каза още Бокова. 

В изказването си Бокова засегна и други актуални въпроси, в това число и ситуацията в Близкия изток. Тя призова и за изграждане на доверие между палестинците и израелците.

Съветът за сигурност започва от следващата седмица неформално тайно гласуване, за да препоръча на Общото събрание кандидат за поста генерален секретар. Резултатите от обсъжданията обаче няма да бъдат оповестени публично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11610

9

Prologue

13.07 2016 в 14:47

Г-н Балкански, вие се оказахте голям двуличник, досущ като другарката Бокова.

29217

6

Лопе де Вега

13.07 2016 в 12:23

Чесънче, а дано! Амен!

Поздрав!

29217

5

Лопе де Вега

13.07 2016 в 12:20

Не, мерси!

И, начи, Влади - дай да не обиждаме кикиморите на комунистически издънки.

Поздрав!

20374

1

Стринка Минка

13.07 2016 в 12:11

Ако успеее ще донесе международен престиж за България.
 
X

Да помогнем на украинските деца!