Бокова: 21 век трябва да е време за равенство между половете

OFFNews 12 април 2016 в 17:15 9103 34

21 век трябва да бъде векът на равните права между половете. През този период трябва да се предостави възможността на жените да бъдат равни членове на обществото. Това заяви българският кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова по време на изслушването пред Организацията. 

Не го казвам само като първата жена директор на ЮНЕСКО. Казвам го, защото мирът и устойчивото развитие са невъзможни без полово равенство. Насилието срещу жени беше игнорирано дълго време и ООН трябва да положи повече усилия за премахването му, допълни Бокова.

"Обединение в името на мира, устойчивостта и достойнството – това е моята визия за ООН", посочи още Бокова по време на изслушването. 

Аз съм от поколението, което имаше възможност да работи за въвеждането на демокрацията в България, аз съм част от поколението, което проправи път към демокрацията, каза тя. 

Мирът се сблъсква с нови заплахи, а човечеството е изправено пред нови предизвикателства. Конфликти, насилие и криза продължават да бележат живота на милиони хора, принудени да напуснат домовете си и да поемат пътя на бежанци. Екстремизмът раздира обществото, а промяната на климата, замърсяването на околната среда и изчерпването на природните ресурси са само част от предпоставките за миграцията и бедността по света, каза Бокова.

Новите заплахи за международния мир и стабилност изискват нови глобални отговори, вдъхновени от обновено колективно лидерство. Само Обединените нации могат да осигурят всеобщата платформа, от която светът се нуждае, за да предприеме ефективни съвместни действия, подчерта българският кандидат за генерален секретар на ООН. 

Трябва да се направят усилия относно промяната на климата. Всички трябва да се променим и тази промяна зависи от новите бизнес модели и иновацията в услугите, коментира Бокова. 

"Неформални дискусии" с кандидатите за генерален секретар на ООН се правят за пръв път в историята на ООН с цел по-голяма прозрачност на избора.

В началото на изслушването всеки от кандидатите има 10 минути за изказване, след което ще могат да се задават въпроси от държавите членки. Ще бъде отделено време и за въпроси на 1-2 представители на гражданския сектор, а след процедурата кандидатите ще дадат и кратък брифинг за медиите.

Кандидатите за поста са общо 8, като изслушванията са между 12 и 14 април.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!