OffNews.bg

Има недопустим материал в асфалта на пътя край Своге, обяви регионалният министър

Има недопустим материал в асфалта на пътя край Своге, където при тежка катастрофа загинаха 17 души, а 21 бяха ранени. В сместа се съдържат съставки, които водят до бързо полиране и не трябва да бъдат част от износващия се слой. 

Това са показали лабораторни тестове, заяви регионалният министър Николай Нанков. 

По време на изпитването със солна киселина, такъв е и методът, с който се установява качеството на асфалта, протича химична реакция между скалния материал и киселината, което показва, че този материал съдържа карбонатна група, следователно е варовик, глумотизиран варовик или глумолит. Характерното за тези материали е, че имат склонност да се полират и техният коефициент на ускорено полиране е значително по нисък от 50. Съгласно нормативи този материал е недопустим за влагане в асфалтовия слой, камо ли в неговата износваща част, обясни той.

По думите му въпреки че в документалните книжа, предавани към АПИ, материалът е с характеристики, които отговарят на изискуемите, реално това не е било така.

Министърът коментира и изказването на БСП, с което от партията поискаха оставката на правителството след трагедията край Своге. 

"Не е редно от БСП да избързват с някои изводи, за да не „берат срам“ впоследствие. Да бяха изчакали ден-два", каза той. 

Не сме се опитвали да прикриваме нищо, изнесохме информация, че има проблем с пътната настилка. Дали това е причината за инцидента, ще установят компетентните органи, подчерта Нанков.

"Становището на АПИ за пътната настилка е предадено в Националната следствена служба“. Уведомленията от АПИ ще се окажат 7, а не 5, за отстраняване на нередности по пътя", обясни министърът и призова всички институции да понесат отговорността си за своите действия или за бездействието си. 

"Защо БСП не поискаха оставката на общинските власти в Своге, много се говори за мантинелата, която е в компетенцията на общинската администрация", попита Нанков. 

Той подчерта, че от БСП са политизирали темата. 

„Не е много редно, дори би било престъпно, да се правят манипулации и да се раздават присъди. Която и фирма да беше строител по обекта, действията на АПИ и на компетентните органи, щяха да бъдат същите. Бяха иззети всички налични документи по случая, от МРРБ беше предоставена допълнителна информация", коментира Нанков.