След катастрофата край Своге: БСП иска оставката на правителство, корупцията вече убивала

OFFNews 28 август 2018 в 16:24 3539 3

Оставките на отделни министри не са достатъчни. Единственото решение е оставка на цялото правителство.

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция по повод катастрофата край Своге, която отне живота на 17 души. "Има ли смелост премиерът Борисов, който се хвалеше, че строи пътища и магистрали, сега да излезе и да каже, че ги строи така че хора умират по тях", коментира тя.

Нинова добави, че БСП ще реши дали да инициира нов вот на недоверие след разговор с парламентарната група на партията. 

"Досега корупцията ни ограбваше, взимаше от всеки човек. Сега вече корупцията убива в истинския смисъл на думата. Невинни българи плащат с живота си за кражбите на правителството на Бойко Борисов", каза тя. 

Нинова обяви, че подкрепя предложението на председателя на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров да бъдат извадени всички договори на "Трейс груп" с държавата, но според нея това няма да промени нищо. По думите й проблемът не е в конкретния изпълнител, а в системата, която позволява той да изпълни задълженията си некачествено."Една фирма ще бъде подменена с друга, някой по ниските равнища ще понесе отговорност, но моделът остава", коментира тя. 

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев допълни, че българските пътища са се превърнали в гробници. И важният въпрос е не кой ги е строил, а кой им дава да строят и проверява ли се дали поръчките се изпълняват качествено. "Винаги обвиняваме и по-лесно е да обвиним шофьорите за техническа грешка и сигурно има такива, които не спазват правилата. Нека се замислим има ли в България пътища убийци? Пътища, които са построени с тези обществени поръчки, са станали такива", каза той.

Според БСП дори промени в Закона за обществените поръчки няма да решат реално проблема. Нинова мотивира тази тези с това, че "политическата класа на България така прави законите, че фирмите и политиците, които крадат заедно, да не могат да бъдат хванати".

"Помните ли Хитрино? 10 дена правителство, министри - там. Фирмата виновна, влакът, машинистът също... Какво става с Хитрино сега? Всички забравиха да питат. Какво става с Мизия след наводненията? С взривения завод за боеприпаси. Това е системата- пет дена се прави пиар пред вас и после пак същото, защото политици и бизнес се договарят отново за пореден път да крадат за сметка на поредните жертви от народа", коментира още тя. 

Лидерът на БСП припомни, че през последните седмици имаше няколко скандала, но и за срива на Търговския регистър, и за скандала около фалита на застрахователното дружетство "Олимпик" не беше поета отговорност от ресорните министри. 

Социалистите коментираха и това, че премиерът нареди на кмета на Царево да не изпълнява решението на Общинския съвет за застрояване парцел от 22 169 кв. м в Силистар. "Борисов унищожава държавните институции и смята, ме той може да бъде съд, прокуратура, да бъде всичко", обяви Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

3

kokoten

28.08 2018 в 19:11

...излезе ли на улицата-връщане няма,което автоматично означава хващане за гушите....народа е готов,ама няма кой да го поведе,лидерите измряха или си отидоха на село,а Мутрата само това и чака....крадене и крадене му е майката,к'во като умряха 16 бабички и едно хлапе,майната му,важното е да се управлява и да се краде....да живее мафията...нихната мама....

6162

2

red-army

28.08 2018 в 18:30

Демек хвърля прах в очите на избирателите, за да пази статуквото......

Първо трябва да изкара хората на улицата, а не да говори глупости на журналистите

Второ трябва да търси конкретна отговорност. Конкретни хора и фирми да понесат отговорност.

Сега оставка на Баце, после избори, после пак договори с Трейс, фалити на банки и застрахователи и така кервана си върви от едно на следващо правителство....Тоя филм сме го гледали!

НЕ!!! Тоя път хора конкретни с конкретни присъди!!! Това е решението.