OffNews.bg

Христосков: Трябва да се отмени решението за национализация на пенсиите

"Трябва да се отмени решението за прехвърляне на парите на гражданите от частните пенсионни фондове към НОИ".

Това заяви бившият социален министър и бивш шеф на НОИ Йордан Христосков в ефира на Нова Телевизия.

Според Христосков решението е "фалшив избор, подвеждане на хората и манипулация”.

Той смята, че прехвърлянето ще доведе до натоварване на НОИ и то само, за да може да се закърпи бюджета през тази и следващата година.

„Идеята за доработването на закона е несъстоятелна, защото НОИ няма да инвестира тези пари, а ще ги ползва да плаща пенсии. Финансовият министър Владислав Горанов вчера разкри тайния си замисъл. Той каза, че тези пари ще отидат за намаляване на дефицита в държавния бюджет”, каза още Христосков.

Социалният министър от първия кабинет на Бойко Борисов Тотю Младенов от своя страна защити идеята на ГЕРБ, като обясни, че "това не е екзотична идея".

"Това е първата стъпка, втората стъпка е да се създаде фонд в НОИ с индивидуални партиди”, добаи той, като обясни, че КФН е длъжна да промени осигурителна култура на много от българите, за да могат да направят информиран избор.

"Трябва да има спокоен, експертен диалог, защото случилото се през последната седмица не е е в полза на никого, трябва да помогнем на хората да направят правилния избор за техните пари”, каза още  Младенов.