OffNews.bg

Хилъри Клинтън в България на 5 февруари заради шистовия газ

Американският държавен секретар Хилъри Клинтън ще посети България на 5 февруарисъобщи говорителят на Държавния департамент Виктория Нюланд на редовния брифинг в петък. Клинтън идва по покана на външния ни министър Николай Младенов. Сред основните въпроси, които ще бъдат обсъждани, е "енергийната сигурност и двустранното сътрудничество в сферата на прилагането на законодателството".

Само преди седмица Народното събрание забрани проучванията и добива на шистов газ на територията на Република България и акваторията на Черно море. Трябваше да ги извършва американската компания "Шеврон". На еднодневната си визита в България, Клинтън ще обсъди с още демократичните промени в Близкия изток, подкрепата за Афганистан. Преди пристигането си у нас Клинтън ще участва в конференцията по сигурността, която ще се проведе в Мюнхен между 3 и 5 февруари. Там държавният секретар на САЩ ще проведе срещи със световни лидери и колеги, сред които и руския външен министър Сергей Лавров, с когото ще обсъди договора за стратегическите настъпателни въоръжения СТАРТ. Договорът СТАРТ бе подписан в Прага на 8 април от президентите Барак Обама и Дмитрий Медведев. Той предвижда двете страни да съкратят ядрените си арсенали с около една трета и заменя договора СТАРТ от 1991 г., чиито срок изтече през декември 2009 г. Новият договор ще бъде в сила десет години.

Хилъри Клинтън е 67-ият държавен секретар на САЩ в администрацията на президента Барак Обама, бивш сенатор от щата Ню Йорк в Сената на САЩ и съпруга на 42-ия президент на САЩ Бил Клинтън. Клинтън ще посети България за втори път. Първото й посещение у нас бе като първа дама на САЩ. В средата на октомври 1998 г. тя пристигна в София за конференцията "Жените на XXI век".