OffNews.bg

ГЕРБ иска да покани Зеленски на откриването на 48-ото НС

ГЕРБ-СДС предлага на откриването на 48-ото Народно събрание да бъде поканен украинският президент Володимир Зеленски, съобщиха от пресцентъра на партията.

Това се случва няколко часа, след като по предложение на "Демократична България" бе решено руският посланик Елеонора Митрофанова да не бъде канена на откриването на първото заседание на новия парламент.

Митрофанова остава “вън”: Посланиците на Русия и Беларус без покани за откриването на 48-ото НС

Партията на Бойко Борисов предлага на останалите шест формации в новия парламент да поканят Зеленски, който да направи видеообръщение, с което да се сложи началото на новата парламентарна сесия.

От групата на ГЕРБ-СДС вече е внесено писмо до главния секретар на парламента, в което се предлага нова - трета извънредна среща, по време на която партиите да решат дали да поканят Зеленски. Срещата трябва да се проведе утре от 13 часа.

В подкаста на "Капитал" "Първа точка" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов определи това предложение като "панаир на евроатлантизма". По думите му този ход целял "пиар ефекти".

По информация на OFFNews все още не е ясно дали поисканата от ГЕРБ среща в парламента изобщо ще се проведе, тъй като до момента нито една формация не се е съгласила да участва.

Това обаче не е първият път, в който се предлага изпращане на покана на Зеленски. Още на 24 март ДБ предложиха изслушване на Зеленски в българския парламент. Тогава всички партии без "Възраждане" подкрепиха идеята (БСП отказаха коментар). Това проекторешение изобщо не стигна до гласуване в зала.