OffNews.bg

Демерджиев уволнява почти всички полицейски началници в София

Ръководствата на седем от деветте районни полицейски управления в София ще бъдат сменени, обяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг в Министерски съвет. Нови началници ще имат от Второ до Осмо районно управление на МВР в София включително. Рокади няма да има само в Първо и Девето РПУ.

Тези, които ще бъдат сменени, имали качествата на професионалисти, но не са упражнявали достатъчно ефективно нужния контрол, за да не се стига до катастрофи като тeзи на бул. "Черни връх" и на Околовръстния път на София. В началото на юни две млади жени бяха прегазени от бившия футболист Георги Семерджиев, докато чакали на пешеходна пътека на "Черни връх", а в края на септември "Порше", носещо се с бясна скорост по Околовръстното, уби френски гражданин на място и рани още двама.

Сменените началници на софийските районни управления не са осъществявали полицейски чадър над никого, подчерта служебният министър Демерджиев и обясни, че след като ръководството на МВР е анализирало ситуацията, се е стигнало до извода, че без да се направят рокади, няма как да се обезпечи добрата организация и добрия контрол в тези районни управления.

Новоназначените шефове на седемте районни управления са избрани от шефа на СДВР Калоян Милтенов. Това според Демереджиев показвало, че не става въпрос за политически назначения. "Не става въпрос за чистка, а за преценка на политическото и професионално ръководство", увери главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Промените: 

Относно проблемните наркотични тестове на МВР

Миналата седмица зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР Генади Тенев се оплака от неточни наркотични тестове, на които служителите на МВР стават жертва. Тенев дори обяви, че ръководството на МВР е длъжно да компенсира служители си "за това, което преживяват в момента".

Полицаи дават положителни проби за дрога. Сега се сетиха, че тестовете не са наред

Според Иван Демерджиев не е вярна тезата, че наркотичните тестове са неточни. Въпреки това той посочи, че за да се установи конкретният произход на наркотични вещества в кръвта, трябва да се направи кръвно изследване.

"Идентифицирахме този проблем като драстично намалихме срока за провеждането на кръвен тест. От януари 2023 г. влиза в сила наредба, според която МВР ще тества и полицаи, които не шофират, за наличието на наркотици в кръвта", обяви той.