OffNews.bg

ДБГ с резерви към компромиса на Кънев

Партията на вицепремиера "Движение България на гражданите" обяви, че има известни резерви към компромиса, който реформаторите направиха с две от най-важните си изисквания за промени в Конституцията.

По-рано днес на председателски съвет в парламента беше постигнато съгласие да се приеме предложението на ДПС за реформа в основния закон.

От ДБГ отчитат, че предложеният нов проект за промени в Конституцията не съответства в достатъчна степен на очакванията на обществото.

Все пак от партията на Кунева го оценяват като стъпка в правилна посока.

Публикуваме цялото становище, потвърдено от Изпълнителния съвет на ДБГ, без редакторска намеса:

1. ДБГ потвърждава своя твърд ангажимент за осъществяване на дълбока реформа в съдебна система и радикални мерки за борба с корупцията.

2. ДБГ отчита, че предложеният нов проект за промени в Конституцията на страната не съответства в достатъчна степен на очакванията на обществото, но го оценява като стъпка в правилна посока.

3. В името на единството ДБГ се присъединява към постигнатия в Народното събрание консенсус за промяна в Конституцията и дава мандат на народните представители от ДБГ да го подкрепят, гласувайки по съвест.

4. ДБГ ще продължи да работи за намиране на широко съгласие за по-дълбоки реформи в съдебната система и по-радикални мерки за борба с корупцията.